A on vas Europa?



A tots ens preocupa el camí que actualment està agafant tot plegat, política,  economía, societat… basicament per un  motiu: la incertesa. Si el nostre país no genera confiança els mercats no aposten per ell i per tant tot s’esfonsa. Es el mateix que passa amb les persones, si son qualificades com a moroses,  ningú  els  dona  crèdit, i els deutes que teníen se’ls fan més grans. 
Doncs bé, el que li passa a Europa és molt complicat però, a la vegada, senzill     d’explicar:
Europa va entrar fa molt temps en aquesta espiral tan perillosa del deute i la prima de risc i, encara que tothom ho atribueix a la bombolla inmobiliaria, aquest només ha sigut un de varis factors. La resta els arrastrem des de fa molt més  temps, les primeres en endeutar-se més del previst han estat les administracions  publiques, des dels petits Ajuntaments fins als governs centrals dels països Europeus. Abans tot això s’arreglava devaluant la moneda, però ara amb la moneda única, l’Euro, això ja no és posible. Per tant la única sol·lució és emetre deute públic, però com deia en el primer parràgraf, aquest cada vegada ens costa  més car donat que els compradors / inversors cada vegada ens veuen pitjor, incapaços de tornar-los, i així cada vegada els generem més desconfiança i per tant més difícil és que ens prestin diners. En resum, Espanya durant els últims anys s’ha enredat en un embolic del que ara li costarà molt de sortir-ne tota sola.
Existeix alguna sol·lució? La única amb cara i ulls possible, és que Alemanya   ens presti els diners que necessitem a un tipus d’interés que siguin possibles de  tornar. A canvi Alemanya demana, a canvi de posar els diners bo i el risc, tenir el control de la situació, que es tradueix amb que Europa controli els bancs, la fiscalitat, la normativa laboral…en definitiva volen decidir, el que hem d‘ingresar i el que podem gastar d’acord amb aquests ingressos.
L’únic  cert  de  tot  plegat es que la unió fa la força, i així ho ha demostrat Estats Units on hi ha un govern Federal que pren les decisions i de moment tot i que amb dificultats,  se’n están ensortint.
La situació és desesperant i ens hem de decidir ràpid, o fem un pas endavant cap a una Europa única i forta  deixant-nos portar per Alemanya, o els donem la raó a alguns personatges influents quan deien que això d’Europa mai prosperaria.